Selecteer een pagina
Eisen beeldmateriaal

Eisen beeldmateriaal

Vooral bij (dieren)portretten kan het kleinste detail net dat verschil maken. Daarom is het voor mij van belang dat de foto/beeldmateriaal dat ik ontvang, van waar ik het portret ga natekenen, voldoet aan bepaalde eisen.

Technische eisen
  • de foto dient minimaal 1.024 x 1.024 px te zijn dan wel een minimale bestandsgrootte van 2 MB te hebben;
  • foto’s die zijn gemaakt met een mobiel (recent model) kunnen ook goed van kwaliteit zijn. Let bij het doorsturen er dan wel op, dat het beeld niet automatisch verkleind wordt. Om dataverkeer te beperken, worden foto’s in mail- of whatsapp-programma’s verkleind, maar daar gaat ook kwaliteit mee verloren;
  • je dient de rechten te hebben over de foto die ik ga natekenen (of wel: ik teken geen foto na die willekeurig van het internet af is gehaald). Mocht je gebruik willen maken van een foto die is gemaakt door een andere fotograaf, dan dient deze fotograaf jou daar expliciet toestemming voor te geven dat de foto als referentie gemaakt mag worden.
Eisen onderwerp
  • het onderwerp moet scherp op de foto staan en goed belicht zijn – bij voorkeur een lichtbron van één zijde;
  • voor dierenportretten verdient het zeer sterk de voorkeur om het dier op ooghoogte van het dier zelf te fotograferen en niet van bovenaf. Ga bij kleinere dieren dus op de grond zitten, hurk of kniel en maak dan de foto – zoals bijvoorbeeld de foto van de pup hiernaast. Of zet het dier op een verhoging (bijvoorbeeld kleine knaagdieren);
  • wat op de achtergrond van de foto staat, maakt op zich niets uit. Die kan ik weglaten dan wel een totaal andere invulling aan geven. Als het onderwerp er maar mooi en scherp op staat.

Mocht het, ondanks deze aanwijzingen, niet lukken om een goede foto te verkrijgen, dan kun je altijd overwegen een fotoshoot van jouw huisdier te laten doen. Bekijk voor meer informatie: fotoshoots door Pica2Studio.

Voorbeeld referentiefoto

Voorbeeld referentiefoto: op ooghoogte van het onderwerp

Pin It on Pinterest